Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. szeptember 11., kedd

Máriaremete, Nagykovácsi - termelői piacok termelői szemmel

Közösségteremtés szombat délelőttönként, avagy miért szeretünk ezekre a piacokra járni?

Hogy mi a közös a fent említett helyszínekben? Az ország számos egyéb pontján  működnek termelői piacok- hál' istennek! -, de Máriaremete, és a minden hónap első szombatján tartandó nagykovácsi piacok valahogy mások, ugyanis Szilágyi Zsolt, a szervező személye garancia arra, hogy itt alapvetően más elveknek kell megfelelnie annak, aki árusként szeretne részt venni.

A magyar áru, a kiváló minőség alapvető, de mindezek mellett kiemelkedően fontos szerepet játszik az ár is. Mármint a valóban termelői ár meghatározása, mely a mindenkori piaci áraknak 10-15%-kal alatta kell, hogy legyen, ezzel is ösztönözve a vásárlót arra, hogy szombatonként ide jöjjön, ne pedig egy hipermarketbe vagy viszonteladóhoz.

Nyitás előtt
És ha már egyszer járt nálunk, akkor remélhetőleg nem is szabadul a jó hangulatú, zöld környezetben zajló vásárlás nyugodt, baráti légköréből. Itt nincs hangoskodás, van helyette kellemes, normál hangerőn szóló népzene, beszélgetés vevő és vevő, valamint vásárló és árus között, és itt van mindenki kedvence, a kóstolóasztal is. Ide minden termelő adhat portékái közül, melyekből aztán ízletes falatkák kerülnek ki Mártika, Zsolt feleségének kezei közül, és ha tetszett, amit fogyasztottunk, pár perc alatt meg is találjuk a finom kolbász, kenőmájas, paradicsom, tepertőkrém... előállítóját és haza is vihetünk belőle a család asztalára.

Tényleg nem kell sok idő, hogy bejárjuk ezeket a piacokat, ugyanis itt nincs termelői túltengés, minden árufajtából, az igényeket reálisan felmérve maximum két-három árus található, ezzel is megelőzve minden felesleges konkurenciaharcból adódó viszályt, ugyanakkor a vásárlónak lehetőséget adva a választásra. Ezt mi árusként szinte sehol máshol nem tapasztaltuk eddig, a közvetlenség, a termelők közötti párbeszéd és cserekereskedelem ugyanolyan fontos eleme ezeknek a piacoknak, mint a vevőkkel való kedves kapcsolatteremtés is. Itt senkinek nem esik nehezére egy mosolyt is mellékelni a vásárláskor, hiszen mi sem természetesebb ennél, amikor mindenki valóban jól érzi magát ezeken a szombat délelőttökön.

Ha még nem jártatok ezeken a piacokon, és útba tudjátok ejteni őket, mindenképpen javasoljuk, tegyétek meg, mert ezt a hangulatot nem lehet leírni, csak megtapasztalni. Jöjjön mindenki, aki friss, minőségi termékeket, zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, füstölt árut, bontott csirkét, mézet, sajtokat, tejet, száraz tésztát, lekvárt, szörpöt, sört, bort, lisztet, vecsési savanyúságot, no meg persze fűszernövényeket és virágpalántákat szeretne.


Éppen meggy akció volt
 a Benedek Gyümölcsfarm jóvoltából

Finomságokra várva



Alkalmanként élő zenével

...és szép virágokkal :)


Most szombaton nyílik Biatorbágyon is termelői piac, rajtunk nem fog múlni, hogy minden ugyanolyan jó legyen, mint a már régebb óta működő helyszíneken!

És most jöjjön néhány szolgálati közlemény:

Máriaremetei piac: minden második szombaton, legközelebb 2012.09.22.
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Budapest, II. kerület, Hímes utca 3.

Nagykovácsi piac: minden hónap első szombatja
Nyitva tartás: nyári időszakban 7.00-11.30
Cím: Nagykovácsi, Kossuth L. u. 99. - az általános iskola előtti parkoló

Biatorbágyi piac: első alkalom: 2012.09.15.
Nyitva tartás: 7.00-12.00
Cím: Biatorbágy, Baross G. u. 1. - a Faluház parkolója
http://biatorbagyipiac.hu/

Bővebb infó, aktuális dátumok, nyitva tartás, minden egyéb: http://helyipiacok.hu/





Nincsenek megjegyzések: